Er is een andere manier.

Hoe ik me als moeder transformeerde van machteloos naar sterk en in mijn kracht.

Er was een tijd dat ik me machteloos voelde. Mijn man Roel was ernstig ziek en mijn twee jonge kinderen Jaap en Anna hadden altijd wel iets; verkouden, griep, oorontsteking, koorts, eczeem, buikgriep, etc. Zoals dat nou eenmaal gaat met jonge kinderen.

Als moeder zijnde is dat niet fijn. Je wil niet dat je kinderen ziek zijn, maar je kunt er ook niet veel aan doen. Ik deed het niet graag (het voelde toen al niet goed), maar als het erg werd, dan gaf ik ze paracetamol, haalde een neusspray of oordruppels of ik ging naar de huisarts voor weer eens een keer antibiotica (Anna, oorontsteking) of toch maar weer hormoonzalf (Jaap, eczeem).

Dat moest anders kunnen vond ik, dus ik ging op zoek. We veranderden onze leefstijl. We gingen gezonder eten. Geen pakjes en zakjes, meer biologisch. Meer groenten, minder suiker. Ook gingen we voedingssupplementen gebruiken. Dat scheelde al veel. Onze weerstand werd beter en we waren minder moe. We gingen meer bewegen, meer naar buiten, de natuur in.

Toen kwam ik in aanraking met doTERRA en waar ik eerder niets had om mijn kinderen te ondersteunen als ze niet lekker waren, had ik nu ineens wel de gereedschappen om ze te helpen! Lemon om keelpijn te verzachten, OnGuard om de weerstand een boost te geven en het lichaam te helpen om sneller te genezen van een griep of verkoudheid. Lavender om lekkerder te slapen. Melaleuca preventief tegen luizen, maar ook in te zetten bij een oorontstekingen. Air tegen verstopte neuzen enz. enz. Ik gebruikte de olie om chemische schoonmaakmiddelen de deur uit te doen en mijn eigen producten te maken. Geen synthetische geuren in huis waardoor er ook geen eczeem meer in huis was! Zoveel kleine dingen die een groot verschil maken!

En ja, natuurlijk worden mijn kinderen nog wel eens ziek, maar dan is het minder heftig en korter dan voorheen. Ze worden beduidend minder ziek en als ze dat wel zijn heb ik de middelen om klachten te verminderen en te zorgen dat ze sneller beter zijn. En natuurlijk hebben wij ook nog wel eens de huisarts nodig, maar minder vaak. We proberen eerst een natuurlijk oplossing.

Buiten de fysieke, praktische kant, hebben de oliën nog een andere kant. Ook hiervoor geld dat ik eindelijk iets heb, waarmee op een natuurlijke, niet schadelijke manier mijn kinderen kan ondersteunen. Mijn zoon heeft moeite met concentreren. Het gaat stukken beter sinds hij elke ochtend InTune smeert. Als Jaap boos is, weet hij zelf al dat hij zijn Peace roller even moet gebruiken. Mijn dochter moest laatst haar spreekbeurt houden en vond dat heel spannend. Dan pakken we een olie die haar helpt dapper te zijn en het gewoon te doen. De kinderen vinden het prachtig. Ik leer ze hoe ze zelf met de oliën kunnen omgaan en welke olie waarvoor gebruikt kan worden. En niet onbelangrijk, ze leren tegelijk om hun emoties te benoemen en te bekijken wat ervoor nodig is om ze te veranderen. In het voorbeeld van Jaap: hij wordt ergens héél boos om. Hij weet dat Peace hem helpt om tot rust te komen en dat zijn boosheid dan wegzakt. Hij weet ook dat rustig worden nodig is, voordat we kunnen praten over waarom hij zo boos werd en wat we daaraan kunnen doen. Gaaf toch?

Mijn kinderen groeien hiermee op en daar ben ik super trots op!

En denk nou niet dat ik in een klap alles veranderd heb, want dat kan natuurlijk helemaal niet. Deze veranderingen zijn langzaam ingevoerd. Stapje voor stapje. Het gezonder leven en eten loopt al zeker 5 jaar. Telkens leer ik ook weer iets bij en verander ik weer iets kleins. En met de oliën ben ik ook twee jaar bezig. En pas nu zijn ze echt geïntegreerd in alles wat we doen. Ik moet de laatste tijd vaak denken aan deze quote van C.S. Lewis:

Het grappig hoe er dag na dag niets veranderd, maar als je terugkijkt is alles anders!

En zo is het ook voor mij. Elke keer leer ik weer iets en verander ik iets. Vaak kleine dingen en die worden dan routine en normaal en dan weet je niet beter meer. Ik weet nog dat ik hier aankwam met een vloeibaar visolie supplement voor de kinderen. Ik had geleerd in de opleiding voor Natuurvoedingsadviseur hoe belangrijk visolie is voor opgroeiende kinderen, dus ik vond het héél belangrijk dat ze dat innamen. In het begin vonden Jaap en Anna dat echt niet leuk. Het was niet lekker en ze wilden het eigenlijk niet innemen. Na wat uitleg over waarom en uiteindelijk mijn “maar het moet toch” namen ze het braaf elke dag in. Na een tijdje was het niet meer echt vervelend, dus vooruit, het lukte meestal zonder zeuren. Nu vragen ze er zelf om als ik het een keer vergeet! Hoe gaaf is dat! (Dat ze zelf merken dat ze zich er lekkerder bij voelen, kan er natuurlijk iets mee te maken hebben).

Als moeder zijnde is het een heel krachtig gevoel om deze middelen tot je beschikking te hebben. Om een “oplossing” te hebben voor vele kleine ongemakken. Om te weten dat we zo goed als geen gifstoffen of chemische geuren meer in huis hebben, die god weet wat voor lange termijn gevolgen hebben voor de kinderen. Om met geuren de stemming en sfeer in huis te kunnen beïnvloeden.

Het is een cirkel, maar deze keer een positieve. Doordat ik de oliën ben gaan gebruiken, heb ik geleerd dat ik daarmee onze stemmingen en emoties kan beïnvloeden en daardoor zijn we er meer over gaan praten, waardoor we onze kinderen leren dát ze erover mogen praten. Ze leren hun emoties benoemen en door olie in te zetten en erover te praten leren ze hoe ze beter met hun emoties kunnen omgaan.

Terugkijkend is ons leven de afgelopen jaren veel veranderd….


Als we BETER weten dan DOEN we het ook beter.

Als je leert dat dingen op een andere manier doen beter voor je is, dan ga je het vanzelf ook doen!’


Spread the love