Natuurlijke (kinder)shampoo

Ingrediënten basisrecept:

150 ml water
150 ml vloeibare castille zeep (volledig natuurlijke zeep, verkrijgbaar o.a. bij Holland&Barrett)
1 theelepel plantaardige glycerine (verkrijgbaar bijvoorbeeld bij de online drogist)
10-15 druppels essentiële olie

Werkwijze:

 1. Doe het water in een glazen pompfles (op internet zijn veel verschillende varianten verkrijgbaar) en voeg de castille zeep toe.
 2. Voeg de glycerine toe.
 3. Voeg de essentiële olie toe
 4. Schud met de fles totdat alle ingrediënten goed gemixt zijn.
 5. Gebruik 1 of 2 pompjes voor het wassen van de haren van je kindje
 6. Goed schudden voor elk gebruik.

Toelichting:

Castille zeep is reinigend en zorgt ervoor dat de shampoo lekker schuimt. Als je geen castille zeep kunt vinden, kies dan voor een andere natuurlijke zeep.

Glycerine helpt om vocht in de schacht van het haar te houden en zorgt voor mooi glanzend haar.

Dit is een basisrecept voor shampoo. Met de essentiële oliën kun je de shampoo afstemmen op de gebruiker. De meest gebruikte oliën voor haarverzorging en hun eigenschappen:

 • Lavendelolie is zacht voor haren en huid en uitermate geschikt voor gebruik bij kinderen. Het zorgt voor dikker, sterker haar.
 • Peppermint is verfrissend en helpt tegen een schilferige, droge hoofdhuid.
 • Ylang-ylang stimuleert haargroei. Het heeft een sterke vrouwelijke geur en is misschien alleen te sterk, maar hij combineert prima met bijvoorbeeld Lavender. Ylang-ylang werkt tegen dunner wordend haar en stimuleert de natuurlijke talgproductie van de hoofdhuid waardoor het goed werkt bij droog en beschadigd haar.
 • Cedarwood is een meer mannelijke geur, die zorgt voor meer doorbloeding in de hoofdhuid. Dit helpt tegen dunner wordend haar. Het helpt ook tegen roos.
 • Rosemary werkt goed tegen roos en minimaliseert jeuk en schilfers. Het helpt bij zowel droog, dof haar als bij vettig haar en kan helpen bij gespleten punten. Een onderzoek heeft aangetoond dat Rosemary net zo effectief is tegen kaalheid dan een conventionele behandeling, als je het minimaal zes maanden aan een stuk gebruikt.
 • Melaleuca is schimmelwerend en daardoor succesvol tegen roos. Het werkt ook goed tegen hoofdluis.

Voor kleine kinderen alleen Lavender gebruiken. Vanaf het moment dat ze naar school gaan kun je er een paar druppels melaleuca aan toevoegen.