Giftige stoffen

Giftige stoffen in ons leven

Heb je enig idee hoeveel giftige stoffen je op een dag binnen krijgt? Giftige stoffen zijn in onze huidige maatschappij overal. Ze zitten in onze voeding, in onze verzorgingsproducten, schoonmaakmiddelen, luchtverfrissers en gewoon in de buitenlucht.

Elke substantie die je op je huid smeert komt je lichaam binnen. Als de gifstoffen via je voeding binnenkomen moeten ze in ieder geval nog door het maag-darmstelsel en worden ze op die manier (hopelijk) wat afgezwakt. Via de huid komen de gifstoffen rechtstreeks in de bloedbaan. Als je lekker onder de warme douche staat, gaan alle poriën in je huid wijd open staan. Alle gifstoffen in bijvoorbeeld je shampoo kunnen lekker makkelijk naar binnen. En wat zit er direct onder je hoofdhuid? Juist: je hersenen. Precies de plaats waar je die gifstoffen vooral niet wil hebben. Overigens worden die gifstoffen door je bloedbaan in je hele lichaam verspreid. Je kunt dus overal vage klachten krijgen, die uiteindelijk veroorzaakt worden door gifstoffen die via je huid binnenkomen.

Natuurlijk zijn al die stoffen onderzocht en blijkbaar niet als schadelijk bestempeld, maar ik geloof niet dat iemand naar de lange termijn effecten gekeken heeft en vooral niet naar de stapeling van allerlei verschillende gifstoffen. Dat ene stofje is in zijn eentje misschien niet schadelijk, maar dat ene gifstofje zit in de shampoo, het andere gifstofje in de conditioner, weer een ander gifstofje in je dagcreme en weer een ander stofje in je bodylotion. Daarnaast krijgen we uit de lucht (vervuiling) veel gifstoffen binnen, via onze schoonmaakmiddelen en via onze voeding.

Inmiddels ben ik ervan overtuigd dat juist deze stapeling aan gifstoffen extreem schadelijk is voor onze gezondheid. Het veroorzaakt astma, eczeem, allerlei vage klachten en uiteindelijk ook kanker. En niet overal kunnen we iets aan doen. Wat er buiten in de lucht hangt is niet zo 123 door ons te veranderen. Maar in Amerika is er onderzoek gedaan naar luchtkwaliteit en bleek de lucht bij vele huizen BINNEN giftiger dan buiten?! Dáár kunnen we wel iets aan doen. En de hoeveelheid gifstoffen die we binnenkrijgen door wat we in ons lijf stoppen en erop smeren kunnen we ook veranderen.

Hoe dan?

Chemische luchtverfrissers kunnen we vervangen door een diffuser met (goede kwaliteit) essentiële olie. Het ruikt lekker en het heeft vaak ook nog andere gezondheidsvoordelen.

Koken en eten op een meer natuurlijke manier. Biologisch en zonder pakjes en zakjes. Zo krijg je al veel minder chemische rotzooi via je voeding binnen. En ook als je alles zelf maakt, kun je een snelle en makkelijke maaltijd op tafel zetten. Ik zal binnenkort meer schrijven over gezonde voeding.

Natuurlijke haarverzorging. Hierover volgt binnenkort nog een complete blog.

Chemische schoonmaakmiddelen vervangen door natuurlijke varianten. Met bijvoorbeeld gewone Azijn kun je veel schoonmaken. Ik voeg er dan wel een paar druppels essentiële olie aan toe, omdat anders de geur niet zo lekker is. Vaak gebruik ik dan de On Guard olie van doTERRA. Deze helpt me bij het schoonmaken, maar ondersteunt ook onze weerstand. Twee vliegen in één klap.

Hou de website in de gaten voor meer tips en artikelen over het elimineren van gifstoffen en gezonder gaan leven.

Spread the love